Veilig betalen
1-3 dagen levertijd (mits op voorraad)
Verzending vanaf € 3,95

10 tips voor een gezonde en gelukkige kat

Juiste plaats, waterkom en goede kattenbakhygiëne.
Niemand eet graag vlak naast zijn toilet, ook een kat niet. Plaats daarom de etensbak niet bij de kattenbak. Plaats de waterkom niet naast het eten omdat katten dan minder drinken. Verschoon de kattenbak regelmatig en zet deze op een rustige plaats.

Hoge, stevige krabpaal langs favoriete wandelroute.
Katten moeten hun nagels kunnen verzorgen: zij houden van hoge krabpalen en/of horizontale krabmatten. Plaats deze altijd langs hun wandelroute of slaapplaats.

Aanvaard het karakter van uw kat.
Net zoals mensen, kunnen katten verschillen in karakter. Niet elke kat wordt graag lang geaaid, opgepakt of ligt graag op schoot. Net zo min als mensen, kan een kat zijn karakter veranderen. Respecteer het als uw kat even alleen wil zijn en van u wegloopt.

Straf uw kat niet
Het is belangrijk om er achter te komen waarom uw kat bepaade dingen doet en op die manier het probleem op te lossen. Straffen werkt vaak averechts. Het kan een kat onzeker en angstig maken, waardoor het probleemgedrag kan verergeren.

Zorg voor een speelkameraad.
Katten zijn sociale dieren en hebben behoefte aan contact met soortgenoten. Neem dus best twee nestgenootjes of katten die goed met mekaar opschieten. Zet nooit twee onbekende katten zomaar bij elkaar, maar introduceer ze geleidelijk en zorg dat elke kat zijn eigen kattenspullen heeft, plus één extra.

Laat een kitten 16 weken bij de moeder.
Dit is ook de jongste leeftijd waarop kittens en moeder in de natuur hun eigen weg gaan. Hoe jonger een kitten van de moeder wordt weggenomen, hoe groter de kans op latere gedragsproblemen.

Steriliseer/castreer uw kat.
Het kattenoverschot is erg groot. Laat uw kat helpen. Daarmee verkleint u ook de kans dat uw kat een dodelijke kattenziekte oploopt, zoals kattenaids en leucose. Laat de castratie/sterilisatie bij voorkeur doen op jonge leeftijd ( het kan al vanaf 8 weken ) en zeker voor de poes krols wordt en voor de kater begint met sproeien.

Goede medische verzorging.
Jaarlijks onderzoek bij de dierenarts, vaccinatie, ontworming (4x/jaar) en het vrijwaren van parasieten (vlooien, teken,….) dragen bij tot de goede gezondheid van uw kat.

Laat uw kat chippen.
Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen zo ver van huis belanden. Vaak raken ze daarbij hun halsband en adreskoker kwijt. Door uw kat te chippen, kan ze steeds geïndentificeerd worden en wordt u makkelijker herenigd met uw lieveling.

Mogelijkheid om jachtinstinct uit te leven.
Katten zijn roofdieren. Door jagen of door spel kunnen ze hun natuurlijke jachtinstinct uitleven. Verveling kan leiden tot gedragsproblemen en/of overgewicht. Gebruik daarom geen etensbakjes, maar voerpuzzels om hen bezig te houden.

 

Bronvermelding: Felinewelfarefoundation

Kat-witte achtergrond